BLEND Mat problem

Announcements, requests and support regarding the Blender Indigo export script
Post Reply
6 posts • Page 1 of 1
User avatar
madcoo
Indigo 100
Posts: 206
Joined: Thu Jun 11, 2009 9:05 pm
Location: in France, near Orange (84)
Contact:

BLEND Mat problem

Post by madcoo » Fri Jul 10, 2009 6:29 pm

Hi all!
:D

I've got a Blendigo material-related question:

When I blend 2 mats in order to get one that results from the blend of those 2 mats, it doesn't save the 2 original mats, and thus when I close Blender and re-open it my 2 original mats aren't there anymore, so I get a Console error that says the 2 mats don't exist, so it can't load the Blend Mat...

For example:
- first I create a diffuse matt Material - blue color
- then I create a second matt Material - yellow color
- then I create a "Blend" material that blends those 2 mats
- I assign this Blend Mat to the mesh, which gives a green color result.

So far, so good.

Then I save my Blender project (which should save all the materials as well, those used and those not used in the scene, shouldn't it?).
When I re-open the project, I can only find the Blend Mat, and not the other 2 mats - so I get a Console Error that says it can't find any of the 2 mats... And they don't show either in the mat list in Blender or Indigo...

Is this normal?
:?

Note: I found the following tricks (but if you could help me find an easier way) :
- Exporting the resulting "Blend" Mat before closing Blender.
- I also thought of creating somewhere in my scene (out of the camera range, so you can't see them) small meshes to which I would assign the original 2 mats, so they're there when I re-open Blender. Indeed, it seems Blender doesn't save materials that are not used in the scene...

Well...
Thanks for your help guys!
:wink:
Visit my website!
http://www.fairview-3d.com Studio 3D

User avatar
fused
Developer
Posts: 3647
Joined: Fri Sep 22, 2006 7:19 am
Location: Berlin, Germany
3D Software: Cinema 4D

Re: BLEND Mat problem

Post by fused » Fri Jul 10, 2009 6:42 pm

Hey,

i moved it to the blender forums, because the Bugs & Requests forum is actually only for Indigos Bug & Requests.

User avatar
madcoo
Indigo 100
Posts: 206
Joined: Thu Jun 11, 2009 9:05 pm
Location: in France, near Orange (84)
Contact:

Re: BLEND Mat problem

Post by madcoo » Fri Jul 10, 2009 6:56 pm

Thanks and sorry !!!
:?
Visit my website!
http://www.fairview-3d.com Studio 3D

User avatar
madcoo
Indigo 100
Posts: 206
Joined: Thu Jun 11, 2009 9:05 pm
Location: in France, near Orange (84)
Contact:

Re: BLEND Mat problem

Post by madcoo » Fri Jul 10, 2009 8:05 pm

So... anyone's got an idea?

Thanks!
:D
Visit my website!
http://www.fairview-3d.com Studio 3D

User avatar
WytRaven
Indigo 100
Posts: 905
Joined: Mon Aug 27, 2007 8:24 pm
Location: Dubbo, Australia
Contact:

Re: BLEND Mat problem

Post by WytRaven » Fri Jul 10, 2009 10:00 pm

Yes I have an idea :)

You need to click the little "F" button next to the mat name on the blend target mats so that they are maintained even when not attached to an object (this is in blender mat interface not blendigo). If you don't do this Blender will dump them when you save the scene as it sees them as unnecessary.
:idea: "A foolish consistency is the hobgoblin of little minds..." - Emerson 1841

User avatar
madcoo
Indigo 100
Posts: 206
Joined: Thu Jun 11, 2009 9:05 pm
Location: in France, near Orange (84)
Contact:

Re: BLEND Mat problem

Post by madcoo » Fri Jul 10, 2009 10:23 pm

THANK YOU SOOO MUCH !!!
:D :D :D
Visit my website!
http://www.fairview-3d.com Studio 3D

Post Reply
6 posts • Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests