Cindigo 1.0.6 (updated 8th Feb 2008)

Announcements, requests and support regarding the Cinema 4D exporter
User avatar
Zom-B
1st Place 100
Posts: 4656
Joined: Tue Jul 04, 2006 4:18 pm
Location: ´'`\_(ò_Ó)_/´'`
Contact:

Post by Zom-B » Wed Jan 30, 2008 11:34 am

Hey Pixie...
This problem is Indigo related no blame on Cindigo...
Sindce version 1.0.6 Indigo crashes if you try to render meshes with polygons with no surface...
Poorly your scene is full of such issues :?

I hope your modeled windows are instances, so you've only got to fix this one, and everything should work...

I also attached the small mesh, where the screenshots are taken from so you can check for yourself...
Attachments
01.png
Some of your meshes looks like this...
01.png (2.53 KiB) Viewed 2420 times
02.png
... But they hide some Polys (the selected ones here) that got "Zero-Null-Nada-Niente" surface, this makes Indigo crash!
02.png (4.96 KiB) Viewed 2420 times
bug_snipped.zip
The C4D snipped of the bug...
(11.07 KiB) Downloaded 132 times
polygonmanufaktur.de

User avatar
Marcofly
Posts: 407
Joined: Thu Jun 29, 2006 12:51 am
Location: Köln, Germany

Post by Marcofly » Wed Jan 30, 2008 12:04 pm

ZomB, i tried a different approach:
-scaled the scene by 100 (the cube that you see in the middle is 200x200cm)
-selected all faces, retriangulate n-gons
-aligned normals..

it works! 8)
Attachments
im1201650835.png
im1201650835.png (368.86 KiB) Viewed 2414 times

User avatar
pixie
Indigo 100
Posts: 2215
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:54 am
Location: Away from paradise
Contact:

Post by pixie » Wed Jan 30, 2008 12:53 pm

Thanks!

Sadly they ain´t instances... :(

I managed to handle it the way Marco said... there's lots of objects with this error, perhaps it's better to go back to 1.0.5 :S

User avatar
pixie
Indigo 100
Posts: 2215
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:54 am
Location: Away from paradise
Contact:

Post by pixie » Wed Jan 30, 2008 1:37 pm

aaaaargggghhhh!!! My scene is full of those! :(

Some doesn't even react to the procedure... sigh

User avatar
Zom-B
1st Place 100
Posts: 4656
Joined: Tue Jul 04, 2006 4:18 pm
Location: ´'`\_(ò_Ó)_/´'`
Contact:

Post by Zom-B » Wed Jan 30, 2008 2:16 pm

Good Idea Marco... after reading this I tried and get it work this way:

1)triangulate
2)optimize (all 3 checkboxes @ angel of 0)
3)align normals

it works too 8)



Ha ha pixie... you've learned 2 things today:

1) try to work as long using instances as possible, so corrections & small fixes can be applied fast.

2) Don't trust wicked mesh abnormalities, they will haunt you some day :twisted:
polygonmanufaktur.de

User avatar
fused
Developer
Posts: 3558
Joined: Fri Sep 22, 2006 7:19 am
Location: Berlin, Germany
3D Software: Cinema 4D

Post by fused » Wed Jan 30, 2008 10:10 pm

ZomB wrote:j) To Avoid Indigos crash "Normal was not unit Length" => a mesh with points at the same position causing an polygon without any surface! Cindigo needs an Point optimization on Export with a very high sensibility (to prevent mesh deformation). Here a very simple >Example Scene< of this (indigo) bug/limitation. There should also be all unused points removed on export, to prevent Indigos normalization attempts on them....

m) Perhaps its possible to save some OBJ filesize by not saving normal directions for the Polys on not Normal smoothed Meshes >link<. I'm maybe wrong, but perhaps it would be also possible to save only normal directions in the OBJ file for polys that are actually affected by Normal smoothing?! Maybe this tutorial from Spanki the author of the great OBJ importer Riptide for C4D can give some Informations about working with OBJ+C4D.
maybe i could help you get rid of this problem along with these two.

@zomB: thank you for the link but its pretty general and more like an explanation for the end user...

User avatar
fused
Developer
Posts: 3558
Joined: Fri Sep 22, 2006 7:19 am
Location: Berlin, Germany
3D Software: Cinema 4D

Post by fused » Wed Jan 30, 2008 11:15 pm

okay. fixed the thing.

for the next release:
polygons with area = 0 will be ignored on export.
unused points wont be exported.

edit: normals wont be exported anymore if normal smoothing is disabled.
Last edited by fused on Wed Jan 30, 2008 11:40 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Marcofly
Posts: 407
Joined: Thu Jun 29, 2006 12:51 am
Location: Köln, Germany

Post by Marcofly » Wed Jan 30, 2008 11:24 pm

:D :D :D

User avatar
pixie
Indigo 100
Posts: 2215
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:54 am
Location: Away from paradise
Contact:

Post by pixie » Thu Jan 31, 2008 3:38 am

Fused: Where can we download it? From this thread?

User avatar
fused
Developer
Posts: 3558
Joined: Fri Sep 22, 2006 7:19 am
Location: Berlin, Germany
3D Software: Cinema 4D

Post by fused » Thu Jan 31, 2008 3:55 am

sorry, you cant download it. it will be in the next release.

but if its urgent, i can send you a version with a fix for that issue tonight.

User avatar
pixie
Indigo 100
Posts: 2215
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:54 am
Location: Away from paradise
Contact:

Post by pixie » Thu Jan 31, 2008 5:04 am

It's not THAT urgent but thanks anyway! :) It's that sometimes I've seen updates on thread and I wonder if that would be the case.

I hope you release it soon though... ;)

Azrael Crusader
Posts: 31
Joined: Sat Jan 19, 2008 7:56 am

Post by Azrael Crusader » Thu Jan 31, 2008 6:20 am

Arrrrgggh...

Since hours I'm trying to solve some problems...

1.) Using a normal texture (e.g. a gradient or a stonemap...), but its not working! :evil:

2.) Blend maps... Seems like cindigo ignores my trials successfully... As far as I unterstood is the blend map like a alpha map... So i gave a material helper the blend option, a material and an alpha map... I've checked "alpha map" and throw the whole material (wich is just white although my Material 1 is red!) on my object behind an other material... And? Nothing... So I removed both and just used the alpha material... nothing...

I've seached tons of posts but I couldn't find out how...

Frustrated...

User avatar
fused
Developer
Posts: 3558
Joined: Fri Sep 22, 2006 7:19 am
Location: Berlin, Germany
3D Software: Cinema 4D

Post by fused » Thu Jan 31, 2008 6:32 am

@azrael:

1.) texture paths only get exported if they are in a subpath of one of the "texture paths" definded in the preferences, or if you agree to copy the texture to the document location on loading it.

suxx, i know...

2.) looks like you have spotted a bug! the material gets exported right, but the exported object gets the "defaultMat" assigned. Will fix it. thanks!


sorry for you frustration :)

Azrael Crusader
Posts: 31
Joined: Sat Jan 19, 2008 7:56 am

Post by Azrael Crusader » Thu Jan 31, 2008 6:36 am

Wooops... Do you want the scene? Or something else May be it is not bug but a mistake from a stupid user... :lol:

User avatar
fused
Developer
Posts: 3558
Joined: Fri Sep 22, 2006 7:19 am
Location: Berlin, Germany
3D Software: Cinema 4D

Post by fused » Thu Jan 31, 2008 6:41 am

yes... its actually not a bug, but im a stupid user :D (i forgot to assign the material to the object :roll:)

for me it works very well.


yes, please send the scene.

Locked
83 posts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests