Using xml files with Blendigo

Announcements, requests and support regarding the Blender Indigo export script
Post Reply
10 posts • Page 1 of 1
nadaklan
Posts: 4
Joined: Wed Jul 30, 2008 3:25 pm

Using xml files with Blendigo

Post by nadaklan » Wed Jul 30, 2008 3:28 pm

Okay, I would like to use a material I found online(xml format) for one of my models. How do I do it in Blendigo? I've seached and read things and still can't figure it out. Could someone give me a step by step outline on how to do it or point me to a site that does? I'm new to Indigo so I don't know too much about it yet.

Thanks.

User avatar
Borgleader
Posts: 2149
Joined: Mon Jun 16, 2008 10:48 am

Post by Borgleader » Thu Jul 31, 2008 12:00 am

Aw material....in xml format? Where'd you get that??
benn hired a mercenary to kill my sig...

User avatar
suvakas
3rd Place Winner
Posts: 2613
Joined: Mon Sep 04, 2006 11:08 pm
Location: Estonia
Contact:

Post by suvakas » Thu Jul 31, 2008 12:41 am

I'm wondering - is Kram still around or has he changed his name? 8)

nadaklan
Posts: 4
Joined: Wed Jul 30, 2008 3:25 pm

Post by nadaklan » Thu Jul 31, 2008 2:56 am

Okay, maybe it's not xml, I though I saw that somewhere or read it. How would I say, put use this material.

http://www.elqx.com/indmatdb/?s=Material&id=56

User avatar
Borgleader
Posts: 2149
Joined: Mon Jun 16, 2008 10:48 am

Post by Borgleader » Thu Jul 31, 2008 4:43 am

Oh that's really simple actually. It's nk data. In the previous versions 1.1.5 and such all you had to do was create a phong material, and in the nk data box type down ***.nk (in this case. Au.nk iirc).

But I think it's broken in 1.1.7? or was that 1.1.6? I forget.

Another way to use such materials would be to open notepad copy the text inside it save it to (something).igm and set your material (inside the exporter) to "external" and then patch in the file path (remember to set the name of the material in blender/blendigo to the SAME THING as what is written between the <name></name> tags in the .igm file)

I hope that was the least bit clear.
benn hired a mercenary to kill my sig...

nadaklan
Posts: 4
Joined: Wed Jul 30, 2008 3:25 pm

Post by nadaklan » Fri Aug 01, 2008 1:08 pm

Ok, thanks, I'll give it a try. Really cleared some things up for me.

EDIT:

When I did the Au.nk, it worked fine. When I went onto the database however and found a material that wasn't nk, saved it, and loaded it up like you said, I got an error box.

It said:

IndigoDriverExcep: SceneLoaderExcep: could not find root 'scenedata' element (In element 'include', around line 95, column 5)

Any ideas if I'm doing something wrong or how to fix it?

User avatar
palawat
Posts: 111
Joined: Sun Dec 02, 2007 11:45 pm
Location: Bangkok, TH

Post by palawat » Fri Aug 01, 2008 7:53 pm

nadaklan wrote: IndigoDriverExcep: SceneLoaderExcep: could not find root 'scenedata' element (In element 'include', around line 95, column 5)
See what's need to be included, if it's there in material code but it's not there on your system. Then that could be a problem.

You might need the texture specified in material code also. Let's look at the "Funky Wallpaper" from the site you use.

Code: Select all

<materialdata>
      <version>0.7</version> 
      <test_release>7</test_release>

      <material>
            <name>a</name>
            <phong>
                  <diffuse>0 0 0</diffuse>
                  <nk_data>nkdata/au.nk</nk_data> 
                  <exponent>100000</exponent> 
                  <fresnel_scale>1</fresnel_scale> 
            </phong>
      </material>

            ....................
            ....................
            ....................

                  <blend_map> 
                        <uv_set>default</uv_set> 
                        <path>pattern003.jpg</path> 
                        <exponent>1.0</exponent> 
                  </blend_map> 
            </blend> 
      </material>
<materialdata>
As you can see, there's a "pattern003.jpg" required for <blend_map>. You probably need it loaded in UV/Image Editor to avoid error about "not exposed UV element".
Cheers,

Q9550 2.83 GHz, Geforce 9400 GT, 4 GB ram, XP 32/Vista 64

nadaklan
Posts: 4
Joined: Wed Jul 30, 2008 3:25 pm

Post by nadaklan » Fri Aug 01, 2008 9:38 pm

Thanks, that'll probably help me in the future, but it doesn't appear to be the problem right now as the material I'm using doesn't have any textures.

By the way, how would you use PIGM files? Set the material to external as well?

User avatar
Borgleader
Posts: 2149
Joined: Mon Jun 16, 2008 10:48 am

Post by Borgleader » Sat Aug 02, 2008 12:04 am

Use the search engine on the forum, how to use the PIGM materials has been explaine MANY times.
benn hired a mercenary to kill my sig...

User avatar
Kram1032
Posts: 6649
Joined: Tue Jan 23, 2007 3:55 am
Location: Austria near Vienna

Post by Kram1032 » Mon Aug 04, 2008 2:02 am

suvakas wrote:I'm wondering - is Kram still around or has he changed his name? 8)
I was Off for more than a week, now...

And soon, it'll be for three weeks:
We'll be in Greece, soon :)

@Kosmo: don't worry, it's far away from Athens ^^

Post Reply
10 posts • Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests