speed problem [problem SOLVED] ThX y all

Announcements, requests and support regarding SkIndigo - the Sketchup / Indigo exporter.
qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

speed problem [problem SOLVED] ThX y all

Post by qomop » Sun Feb 01, 2009 12:25 am

hi all
I have been using indigo 1.0.9_3 since a while, untill yesterday, and i downloaded 1.1.15 but i have the following problem, and i hope you can help me fixing this error, or telling me what i am doing wrong

i have an interior scene with lightings, and it works perfectly in 1093 When I try to render it in 1115, there are no lights at all, whatever the settings, although the Tutorial with the small lamp works!

i reassigned all the materials in 1115. (exterior scenes work perfectly by the way)! my only problem is lights in this new version. if someone could help me please

Thanks, qomop
Attachments
fe.jpg
just to show you an unfinished low res from 1093 that works perfectly
but 1115 gives nothing :(
fe.jpg (206.71 KiB) Viewed 2509 times
Last edited by qomop on Tue Feb 10, 2009 8:18 am, edited 3 times in total.

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Sun Feb 01, 2009 2:32 am

hi again

i rendered simple scenes with single light, more simpler than the one above, and it works but it is EXTREMELY slow

in 1093 i could see the scene after almost 1 minute rendering, and with my 1115, setted exactly like I used to do, it takes something like 20minutes and the scene still looks weird. although i test in very low resolution (400x200)

i am still managing to see what i can be doing wrong... if anyone could tell me if he has the same problem?

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Sun Feb 01, 2009 2:59 am

here is a quick view of what i tested : i thought maybe changing tracing method would fix my problem, but still not.

these are 40 minutes rendering!
whereas in 1093 i had this state in 10 seconds.
i ll download the package again maybe it will change somthing if the one i had was damaged...

EDIT : i tryed again with new pack, nothing... by the way, exterior renders are AWESOME fast!! good Job!
Attachments
Sans titre.jpg
sketchup scene
Sans titre.jpg (23.77 KiB) Viewed 2496 times
im1233409792.png
one try in PT
im1233409792.png (129.19 KiB) Viewed 2500 times
im1233410636.png
another try with MLT
im1233410636.png (102.59 KiB) Viewed 2496 times

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Sun Feb 01, 2009 8:45 am

hi again
so i fixed the problem, i downloaded 1.1.16 and it works but i still noticed that it is slower whi i render scenes such as exactly the one above (room) than in 1.0.9_3

is there a reason why? although Exterior Scenes are AWESOME fast! interior are quite slower.
I ll post samples at many states of this interior scene render later because for the moment i haven t rendered more than 40 minutes long with 1116

C U
qomop

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Sun Feb 01, 2009 1:54 pm

so these are diffferent renders at same time
same scene or same type : interior with multiple light sources

according to the Advanced feature tutorial i setted the tracing method to Bidirectional for interior scenes, but since there are many direct lights and indirect lights i tryed both methods and i will try hybryd later

I started tryng interior scenes with lights this week so i don t know how to set correctly if somone can give me advice, but in my opinion, Bidirectional PT has been the fastest and the more accurate since i use Indigo.
Attachments
11111111111.jpg
so here is an attempt on Bidirectinal MLT at 30 minutes on 1.1.16 with SK1.1.15
11111111111.jpg (289.16 KiB) Viewed 2438 times
22222222222222.jpg
here is an attemps on bidirectional PT at 30 mnute on 1.1.16 with SK1.1.15
22222222222222.jpg (301.75 KiB) Viewed 2439 times
333333333333.jpg
and here is a scene on 1.0.9 and SK1.0.9 at 30 minute too!
333333333333.jpg (176.13 KiB) Viewed 2439 times

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Sun Feb 01, 2009 10:02 pm

here are both renders at almost 9h of rendering

i changed point of view but since it is the same room and same light setting and almost same distance from all light sources it shouldn t afffect so much rendering time.
Attachments
9h.jpg
1.1.16 at 9H of rendering
9h.jpg (567.68 KiB) Viewed 2425 times
fe.jpg
1.0.9 at 9h or rendering
fe.jpg (206.71 KiB) Viewed 2422 times

User avatar
xrok1
Posts: 287
Joined: Wed Jun 13, 2007 11:26 am

Post by xrok1 » Mon Feb 02, 2009 11:17 am

:shock:
Last edited by xrok1 on Mon Feb 02, 2009 12:15 pm, edited 1 time in total.

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Mon Feb 02, 2009 11:53 am

sorry i dont understand yer answer.
but if you can tell me something pertinent that could inform me about my render speed problem it would be nice

qomop

User avatar
kellpossible
Posts: 97
Joined: Thu Nov 27, 2008 5:46 pm
Location: Australia

Post by kellpossible » Mon Feb 02, 2009 7:13 pm

wouldn't it be better if you pasted this in the main indigo forums, because you are more likely to get a detailed answer or more responses there, seeing as this doesn't seem directly related to skindigo...

User avatar
CTZn
Posts: 7240
Joined: Thu Nov 16, 2006 4:34 pm
Location: Paris, France

Post by CTZn » Mon Feb 02, 2009 9:15 pm

Most probably the scale has changed by a magnitude between renders ? Scale was not mentioned so I'd check that too...
obsolete asset

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Mon Feb 02, 2009 10:07 pm

hin thanks for answering
yes i think i ll post it to the general forum. i got the reglex to put it here only because i m Skindigoer :wink:

Ctzn : what is the scale? sorry i don t understand. you mean the render output? it was the same for all : 1374X630, for final tests i always set it to "view" in sketchup

qomop

User avatar
kellpossible
Posts: 97
Joined: Thu Nov 27, 2008 5:46 pm
Location: Australia

Post by kellpossible » Tue Feb 03, 2009 6:05 pm

he might mean the size of the actual model might have changed...

User avatar
CTZn
Posts: 7240
Joined: Thu Nov 16, 2006 4:34 pm
Location: Paris, France

Post by CTZn » Tue Feb 03, 2009 7:36 pm

Yep, I'm not a SKIndigo user but this kind of issue was observed when scale was changed by mistake. So that was just a small hint.
obsolete asset

qomop
Posts: 26
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:05 am

Post by qomop » Tue Feb 03, 2009 9:46 pm

ahhh ok the model scale :p ! unfortunately no it is exactly the same model, but maybe i could cheat with it :D by scaling it smaller!! i ll try it soon, i m still rendering another one for ye guys in wip section

i ll post news of it soon.
thanks a lot gor this hint

qomop

User avatar
suvakas
3rd Place Winner
Posts: 2613
Joined: Mon Sep 04, 2006 11:08 pm
Location: Estonia
Contact:

Post by suvakas » Tue Feb 03, 2009 9:49 pm

Isn't there a global scene scale parameter in Skindigo?
I'm sure there is.

Post Reply
18 posts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest